Onkruid
Sinds 2016 is Loppersum een gifvrije gemeente. Dat betekent dat we voor het beheer van de openbare ruimte geen chemische middelen als RoundUp meer mogen gebruiken. De werkzame stof in RoundUp (glyfosaat) is in het milieu slecht afbreekbaar. Glyfosaat belandt in het grond- en oppervlaktewater en komt op die manier terecht in ons drinkwater. Om gezondheidsredenen heeft de minister besloten tot een verbod op het gebruik van middelen met glyfosaat door overheden.
De gevolgen van het gifvrij beheer van onkruid is dat straten en trottoir soms groener zijn dan u gewend was. Het kan zijn dat uw straat en dorp er tijdelijk minder fraai uitziet. Met name bij gunstige omstandigheden met hoge temperaturen en geregeld een regenbui is de beheersing van gras en onkruid op verhardingen en in goten een grote opgave. De gemeente Loppersum en de groenaannemer doen er alles aan om de openbare ruimte op orde te houden. Maar we vragen ook begrip wanneer dit niet altijd goed lukt. Daarnaast is de manier waarop we onkruid nu verwijderen veel duurder waardoor we een afweging moeten maken in het moment van ingrijpen. Dat houdt in dat we soms accepteren dat op sommige trottoirs onkruid minder vaak bestreden wordt.
Wij vragen ook uw hulp
U kunt ons helpen door zelf het trottoir en de goot voor uw woning schoon te krabben. Daarnaast voorkomt het regelmatig schoonvegen van de stoep en goot met een harde bezem veel onkruidgroei. Zaadjes en kleine kiemplantjes worden daarmee verwijderd. Er zijn al inwoners die dit doen en wij waarderen dit enorm. Zo houden we de dorpen samen netjes.
Biodiversiteit
Het is vervelend dat de straten en trottoirs momenteel begroeid zijn met onkruid. Toch heeft deze natuurlijke begroeiing ook voordelen. Zo is het gunstig voor insecten, de bloemen van deze planten is namelijk hun voedsel. Insecten zijn belangrijk voor de bestuiving van bijvoorbeeld fruitbomen en zijn zelf een belangrijke voedselbron voor vogels en vleermuizen. Hierdoor is er ook meer voedsel voor hen en komt dit de natuur en de biodiversiteit ten goede.
Meldpunt Openbare Ruimte
Heeft u een vraag of ziet u gebreken in de openbare ruimte? Meld het dan bij de gemeente via het Meldpunt Openbare Ruimte.