Cultureel erfgoed
Het cultureel erfgoed is erg belangrijk voor de identiteit van de gemeente Loppersum en haar inwoners. We zijn er zuinig op en willen het beschermen. Hoe we het cultureel erfgoed beschermen staat in het bestemmingsplan Cultureel Erfgoed en de erfgoedverordening.
Bestemmingsplan voor het cultureel erfgoed
In het bestemmingsplan Cultureel Erfgoed zijn rijksmonumenten, karakteristieke panden, karakteristieke gebieden en beschermde dorpsgezichten opgenomen. Het doel van het bestemmingsplan is bescherming bieden aan het cultureel erfgoed. Kansen voor verbetering moeten worden benut, zodat de gebouwde omgeving in de gemeente aantrekkelijk en leefbaar blijft. Afhankelijk van de situatie wordt bekeken of behoud voorop moet staan, bijvoorbeeld als het gaat om panden die cultuurhistorisch gezien een hoge waarde hebben, of dat sloop-nieuwbouw of verbouw tot de mogelijkheden behoort. Bij herontwikkeling van een locatie worden voorwaarden gesteld en advies gevraagd van een onafhankelijke deskundige op het gebied van cultuurhistorie. Het bestemmingsplan is digitaal in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl.
Erfgoedverordening
De Erfgoedverordening gaat over roerend en onroerend erfgoed wat van bijzonder belang is voor de gemeente vanwege haar schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Denk hierbij aan gebouwen, maar bijvoorbeeld ook aan kunstwerken. In de verordening staat hoe cultuurgoederen, verzamelingen en gebouwen aangewezen kunnen worden als gemeentelijk monument en hoe deze dan worden beschermd.
Erfgoedverordening gemeente Loppersum 2019
Rijksmonumenten
Een overzicht van de rijksmonumenten (inclusief omschrijving) is te vinden in een landelijke database, het rijks-monumentenregister.
Erfgoedspecial
Wilt u meer weten over erfgoed in de gemeente Loppersum? In september 2019 heeft de gemeente een erfgoedspecial gemaakt.