Bouwen & Verbouwen
Vergunningen - goed geregeld in de wet WABO
Sinds 1 oktober 2010 bestaan er geen 25 verschillende vergunningen meer op het gebied van bouwen, verbouwen en andere veranderingen in de omgeving, maar nog maar één: de omgevingsvergunning. Dankzij de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht(WABO) die op die datum in werking trad.
Het belangrijkste verschil voor u als aanvrager: alle soorten vergunningen voor bouwactiviteiten worden door de gemeente nu als één behandeld. Met maar één aanvraag. U vraagt geen kapvergunning meer aan, maar een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘kappen’.
U wilt een garage bouwen, maar u heeft daarbij ook een inrit nodig naar uw garage en er staat ook nog een boom in de weg? Dan vraagt u geen aparte bouwvergunning, kapvergunning en inritvergunning aan, maar één omgevingsvergunning voor de drie activiteiten ‘bouwen’, ‘kappen’ en ‘inrit’.
Voordelen van één omgevingsvergunning
De omgevingsvergunning maakt alles makkelijker! Er is nu één loket voor het indienen van een aanvraag voor een vergunning. Zelfs voor een uitgebreid plan kunt u, burger of ondernemer, één aanvraag indienen. De gemeente behandelt deze in één procedure en neemt één besluit. Het is aan de gemeente om zelf alle verschillende elementen van de vergunningverlening die voor dat plan nodig zijn bij elkaar te brengen en daarop één vergunning te verlenen. Er is ook nog maar één procedure voor inspraak en beroep. U kunt deze vergunningaanvraag nieuwe stijl digitaal indienen op www.omgevingsloket.nl
Digitaal indienen - Hoe werkt het?
Het digitaal indienen via www.omgevingsloket.nl gaat via een module in een ICT-systeem. Via een vragenboom vindt u de weg naar de juiste aanvraag. De eerste en belangrijkste vraag is natuurlijk: heb ik een vergunning nodig? U kunt zelf vaststellen of - bijvoorbeeld - uw bouwplan vergunningplichtig is en voor welke onderdelen of activiteiten u dan een vergunning moet aanvragen. Op basis van de antwoorden die u geeft, stelt de module het aanvraagformulier samen.
Een groot voordeel is dat u vooroverleg kunt voeren met de overheid en na het indienen van de aanvraag ook zelf kunt volgen hoe uw zaak erbij staat. Ook kunt u de bijlagen waar om gevraagd wordt nu elektronisch bijsluiten. U kunt eenvoudig zien welke vergunningen nodig zijn, ze direct aanvragen en meteen de meldingen doen die nodig zijn om bouwplannen te realiseren.
Meer informatie? Lees de brochure Een omgevingsvergunning aanvragen
Welstandscommissie (Libau)
Bouwaanvragen moeten niet alleen aan technische voorwaarden voldoen, de overheid kijkt ook met u mee wat de zichtbare gevolgen van uw plannen voor de omgeving zullen zijn. Een speciale commissie geeft Groningse gemeenten advies over wat wel en niet acceptabel is.
Bouwaanvragen (die officieel ‘omgevingsvergunningaanvragen’ heten), maar ook de vooroverleggen worden ter advisering voorgelegd aan Libau Welstands- en Monumentenzorg Groningen. Deze plannen worden op korte termijn na indiening behandeld in een openbare vergadering.
Iedere twee weken komt de kleine commissie van Libau op woensdag langs om een advies over de plannen te geven. Deze behandeling vindt niet plaats op het gemeentehuis in Loppersum, maar bij de Werkorganisatie DEAL-gemeenten, die voor ons de afhandeling van de aanvragen verzorgt, in hun kantoor aan de Gevelsteen 12 in Delfzijl. De meeste plannen worden ter plaatse door de kleine commissie afgehandeld. In een enkel geval wordt een plan meegenomen om in een maandelijkse grote commissie te worden behandeld.
Zelf aanwezig zijn bij de openbare behandeling in Delfzijl? Dat mag: maak hiervoor een afspraak via ons algemene nummer 0596 - 54 82 00.