Over Loppersum
De gemeente Loppersum bestaat ruim 200 jaar. Officieel sinds 1811, in de tijd dat Nederland nog onder Frans bestuur viel. Na het vertrek van de Franse koning Lodewijk Napoleon in 1813 veranderde er niet veel, alleen de namen van bestuurders werden 'vernederlandst'. Het Franse 'maire' werd bijvoorbeeld 'schout'. Pas na 1825 had iedereen het over 'de burgemeester'
Herindeling in 1990
Bij een gemeentelijke herindeling in 1990 werden er vier gemeenten samengevoegd: Loppersum, Middelstum, Stedum en 't Zandt. Het gemeentebestuur koos er bewust voor om geen nieuwe naam te verzinnen voor de gemeente met de nieuwe indeling; het werd gewoon 'gemeente Loppersum'.
Sinds 1990 horen er dus 17 dorpen bij de gemeente: Eenum, Garrelsweer, Garsthuizen, Huizinge, Leermens, Loppersum, Middelstum, Oosterwijtwerd, Startenhuizen, Stedum, Toornwerd, Westeremden, Westerwijtwerd, Wirdum, 't Zandt, Zeerijp en Zijldijk.
Wat maakt Loppersum zo mooi om te wonen en recreëren?
Het open landschap met akkers, weiden, waterwegen en maren. Als inwoner en als toerist kunt u genieten van natuurschoon, rust en ruimte, karakteristieke dorpen, molens, monumenten, oude kerkjes en alle andere charmes van het Hoogeland.
Niet voor niets hebben de inwoners van de gemeente Loppersum bewust gekozen om hier te wonen, ook als zij hun werk ergens anders hebben. De stad Groningen is, afhankelijk van in welk Lopster dorp u woont, nooit heel ver weg: gemiddeld zo’n twintig minuten rijden. Er is een goede treinverbinding, met stations in Stedum en Loppersum, aan de route Groningen-Appingedam-Delfzijl.