Bestemmingsplannen
Onze bestemmingsplannen worden gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl. De digitale plannen zijn 'juridisch leidend': bij verschillen tussen het digitale plan en het plan op papier dat ter inzage ligt op het gemeentehuis, geldt namelijk het digitale plan.
Om een plan te bekijken klikt u op www.ruimtelijkeplannen.nl op 'Een plan bekijken' en vervolgens op 'bestemmingsplannen'. U kunt zowel adresgegevens invullen van de bestemming, als klikken op de landkaart op het scherm.
Informatie over bestemmingsplannen en procedures
Wat is een bestemmingsplan?
Een bestemmingsplan geeft voor ieder stuk grond aan waarvoor het gebruikt mag worden en wat gebouwd mag worden. De wijze van gebruik en bouwen is vastgelegd door middel van bestemmingen zoals wonen, bedrijven, verkeer of groen. Het bestemmingsplan wordt door de gemeenteraad vastgesteld voor een periode van 10 jaar. Het bestemmingsplan geeft aan wat is toegestaan, maar verplicht niet tot uitvoering daarvan. Als een bestemmingsplan de procedure heeft doorlopen en is vastgesteld, is zowel de bevolking als de gemeente eraan gebonden.
Onderdelen bestemmingsplan
Een bestemmingsplan bestaat uit 3 onderdelen:
- De verbeelding. Betreft een kaart waarop de precieze bestemmingen zijn aangegeven.
- De regels. Per bestemming zijn regels gegeven over de gebruiks- en bouwmogelijkheden aan gronden en opstallen.
- De toelichting verduidelijkt het plan. In de toelichting wordt gemotiveerd aangeven dat het plan uitvoerbaar is. De toelichting geeft een uitleg van de regels en de verbeelding.
Procedure bestemmingsplannen
De procedure die een bestemmingsplan doorloopt, is geregeld in de Wet ruimtelijke ordening en Besluit ruimtelijke ordening.
Inspraak
Op grond van de Wet ruimtelijke ordening is inspraak niet verplicht. Wel kan de gemeente op basis van haar gemeentelijke inspraakverordening beslissen het bestemmingsplan voor inspraak vrij te geven. De gemeente zal in de Ommelander Courant en op deze website bekend maken dat zij bezig is met het voorbereiden van een nieuw bestemmingsplan voor een bepaald plangebied. Het bestemmingsplan dat in voorbereiding is (voorontwerpbestemmingsplan) ligt zes weken voor iedereen ter inzage. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk op het bestemmingsplan reageren.
Overleg
In het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat de gemeente moet overleggen met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met diensten van het Rijk en de provincie, die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening.
Ontwerpbestemmingsplan
De resultaten uit het overleg en eventuele inspraakreacties worden verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan ligt zes weken ter inzage. Gedurende deze termijn kan iedereen zienswijzen indienen.
Vaststelling
Het bestemmingsplan wordt binnen 12 weken na terinzagelegging wordt het behandeld in de gemeenteraad. Wordt het plan vastgesteld, dan wordt het opnieuw zes weken ter inzage gelegd. Gedurende deze termijn kan beroep tegen het plan worden ingesteld bij de Raad van State. Dit kan uitsluitend wanneer ook een zienswijze tegen het ontwerp is ingediend of tegen die onderdelen die de gemeenteraad gewijzigd heeft vastgesteld.
Publicatie van de bekendmakingen
De publicaties van de besluiten worden bekendgemaakt in het huis-aan-huisblad de Ommelander Courant en op deze website. De ontwerpplannen en de vastgestelde plannen worden ook in de Staatscourant gepubliceerd (http://www.officielebekendmakingen.nl/).
Volgens wettelijke verplichtingen zijn de ruimtelijke plannen digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl.
Op papier liggen de plannen ter inzage op het gemeentehuis.
Meer informatie? Neem contact op met de afdeling MRO (Maatschappelijke en Ruimtelijke ontwikkeling), sectie VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) via telefoonnummer 0596 - 54 82 00.